top of page
Foto van schrijverArthura Hector

IK WIL MOS IN MIJN TUIN! of op de muur..


Vitaliteit in je tuin.

MOS KAN NIET.. OF WEL SOMS?

Tot nu toe werd ik beïnvloed door de gedachte dat je mos uit je tuin moest weren. Je grasmat gaat ervan kapot en nog veel meer. Totdat ik het anders ging bekijken, het mos in mijn grasmat vond ik mooi. In het bos trok mos mij aan, hoe zacht en groen dit was.

Toen ik dit zo bedacht, begon ik op internet te zoeken naar mos in je tuin. Want hoe krijg je mos in je tuin? Hoe leg je dit aan en warempel ik kwam een mooie website tegen.

Het verbaasde mij hoeveel je kan doen met mos! Een mostapijt aanleggen i.p.v. een grasmat in schaduwrijke tuinen? Ja natuurlijk, daarom wilde dat gras niet groeien in mijn tuin. Teveel schaduw en arme zandgrond. Er ontstond vanzelf mos, logisch zoals de natuur dit oplost. Maar vaak gaan we in strijd en halen we het mos weg via gif en andere nare tactieken. Ik heb besloten:


Ik wil mos in mijn tuin!



en misschien ook wel tegen mijn muur..

Wist je dat mos ook tegen de gevel kan groeien en dat je mos in leuke vormen kan neerleggen in je tuin afgewisseld met tegels? Ik bloeide helemaal op van deze tips over mos! Hier een recept om een mostapijt in je tuin te kweken. Het is groeit goed in schaduwrijke tuin. Lees verder: scroll naar beneden.



Zelf een mostapijt maken

Een andere optie of combinatie met slaapkamergeluk is zelf een mostapijt maken. Dit doe je als volgt: verzamel of koop wat mos. Let goed op je mag het niet zomaar uit het bos halen! Koop het via een speciaalzaak of uiteraard online. Doe dit mos met yoghurt of karnemelk, een paar schepjes suiker en gebruikte koffieprut in een blender en mix dit goed door elkaar. Breng dit vervolgens aan op de aarde die je vooral niet moet bemesten of kalk moet geven. Met dit mengsel kan je overigens ook schilderen en mosletters aanbrengen op muren, zelfs in je woonkamer zoals je hier kunt zien.


Dit zijn verhoudingen die je kunt aanhouden voor een flinke kan met mosmengsel:

1,5l mos (afgespoeld en ontdaan van vuil).

0,5l karnemelk of yoghurt.

0,25l dl koffieprut,

25l water of bier

4 theelepels suiker.

Maïs siroop of maizena (optioneel).


Je kunt hiernaast de bodembedekker Ajuga (zenegroen) aanplanten als je diversiteit en mooie paarsblauwe bloemen wilt.


Nog meer alternatieven voor een gazon

(OLAF VERHEIJ)

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. We zetten een paar mogelijkheden op een rijtje.


Mos

Gaat het je er vooral om dat je een mooi groen vlak in je tuin hebt? Overweeg dan eens mos. Het is (redelijk) strak, je hoeft nooit te maaien en het kost vrijwel niets om aan te leggen. Lees hier hoe je dat aanpakt. Het werkt niet zo best op zonnige plekken of op kalkrijke grond en je moet er niet veel op lopen.


Pachysandra

Schaduwkruid, in goed Nederlands. Deze bodembedekker wordt wat hoger, ca 15 centimeter. Ik zou niet proberen om er op te lopen, hoewel het een stug plantje is. Ik verwacht dat je vlak pachysandra een wandeling wel overleeft, maar het ziet er niet meer uit. Een voordeel is dat hij zelfs bij vorst er uit ziet alsof er net een fris lentebuitje gevallen is. De naam suggereert het al: hij doet het het best in de schaduw.

Kruiptijm

Kruipende soorten tijm heb je in vele varianten die verschillen in kleur, geur en smaak. Ze hebben allemaal gemeen dat ze lekker ruiken en dat de bloemen onweerstaanbaar zijn voor bijen. Met mate kan je er ook op lopen zonder dat de plantjes kapot gaan. Niet zo veel als op gras trouwens, dan stamp je het gewoon dood. Vooral op droge grond is het een prima alternatief voor gras. Bij de aanschaf moet je wel goed opletten, gewone tijm is meer en mini-struikje dan een echte bodembedekker. Als het goed groeit vormt het een dicht geheel waardoor onkruid (bijna) geen kans krijgt. Nadelen zijn er ook: het is niet zo zacht aan je voeten als gras. En de bijen kunnen flink steken als je er op gaat staan. Geen veldje voor blote voeten dus. Bijkomend voordeel is dat je altijd iets hebt om de kip mee op smaak te brengen. Met zo veel varianten is het prima mogelijk om een lappendeken te maken.

Stekelnootje

Voor het stekelnootje geldt veel wat ook voor kruiptijm geldt. Het vormt een dichte “mat” waar weinig onkruid doorheen komt. Je kan er beperkt op lopen, dat wil zeggen beslist niet dagelijks. De “nootjes” zien er uit als miniatuur-kastanjes, maar de stekeltjes zijn zacht. Voet-vriendelijk dus.


Bloemenweide

Een vrolijk gezicht met weinig inspanning.

Als je wel een geschikte plek voor een grasveldje hebt, maar je bent gewoon niet zo goed in het onderhouden van een strak gazon, dan is dit een optie. Maak van je zwakte een pluspunt. Laat het gras langer groeien en zaai er vrolijk wilde bloemen tussen. Madeliefjes, klaver, boterbloemen en zo voelen zich prima tuin in een bloemenwei. Er zijn kant en klare mengsel verkrijgbaar, eventueel extra bij-vriendelijk. En loop je op het “gras”? Ach, dat veert wel weer op. Ongeveer eens in de maand maaien en verder genieten maar. Het maaien zal, naar mate je groter bloemen tussen je gras laat groeien, wel een zwaarder karwei worden.


Loopkamille

Je kunt ook loopkamille (Chamaemelum nobile ‘Treneague’) proberen. Dit lijkt op gras en geeft een lekkere geur af als je er overheen loopt. 


Kortom

Mogelijkheden genoeg voor als je geen gazonnetje kan of wilt onderhouden.  Bovenstaande zijn maar een paar opties. Zenegroen, slaapkamergeluk, Sedum of maagdenpalm zijn ook geschikt om groene vlakken mee te maken. En als het mee zit vergeven ze het je als je er af en toe op gaat zitten. Maar wil je een keurig biljartlaken? Dan toch aan de slag met de grasmaaier. Lees meer:



Verticaal tuinieren

Mos tegen de muur in de woonkamer

Of heb je interesse in een verticale tuin of mos op je muur?

Een verticale tuin tegen je muur zonder onderhoud. Het kan! De wandtegels “MossTile” zijn van Italiaanse tegelmaker Benetti Stone bestaat uit natuurlijk mos op een brandwerende tegel. Ze komen in 12 verschillende kleuren (het mos wel te verstaan) dus je kunt ze zelf combineren tot je tevreden bent. Lees verder hier:


Tuinieren op elk balkon of andere kleine ruimte met deze verticale moestuin


Een eigen moestuin is cool, maar je hebt er wel ruimte voor nodig. De Altifarm gaat de hoogte in en maakt een verticale moestuin mogelijk op elk balkon, en zelfs binnenshuis. 

Het idee achter de Altifarm komt uit Mumbai, India. Arun Raj, de oprichter van Altifarm, begon met tuinieren in 2014, vlak voordat hij vader werd. Raj werkte lang en hard aan het ontwerp. Hij maakte constant verbeteringen totdat hij tevreden was met het ontwerp. In 2016 verkocht hij de eerste units naar Europa. Hij is nu ook een campagne gestart op Indiegogo om zijn vinding aan de man te brengen.


Een moestuin die je amper water hoeft te geven

Een veel voorkomend probleem met moestuinieren is water geven. Tijdens warme dagen in de zomer moet je vaak elke dag met een gieter of tuinslang in de weer om te zorgen dat je sla, boerenkool en basilicum niet uitdrogen of slap gaat hangen. Helemaal lastig als je het weekend niet thuis bent en het is 30 graden. Dag moestuin.

Daar is aan gedacht bij het ontwerp van deze verticale moestuin. Elke bak heeft een geïntegreerd waterreservoir. Lees verder:



Deze website heeft veel bij mij losgemaakt, er is zoveel meer mogelijk op elke plek groot of klein. Ik geef dit graag door en verwijs je naar de website waar alles heel duidelijk en uitgebreid is beschreven. Zij (Mathieu en Olaf) geven je ook advies en antwoord op je vragen.


Arthura Hector

7 april 2019



 ARCHIEF
bottom of page