top of page
  • Foto van schrijverArthura Hector

ROUWPROCESSEN


Elk rouwproces heeft zijn eigen proces. Elk mens is uniek, zo ook het rouwproces. In deze huidige maatschappij, waar veel via het rationele denken wordt opgelost. Kan het natuurlijke rouwproces verstoord raken. Hoogsensitieve mensen en vooral kinderen worden niet begrepen in dit unieke proces. Zij kunnen hier veel last van ondervinden. Zij worden toch al niet begrepen en vaak als overdreven gezien in het uiten van hun gevoelens. Ze gaan vaak te diep en als er dan ook nog een taboe doorbroken mag worden, komen zij alleen te staan.


EMOTIONELE BREIN

In het herstellen van vele processen hebben zij vooral veel ruimte en rust nodig. Vaak is daar geen tijd voor en er moet weer doorgegaan worden. Dat begint al op school. Onze maatschappij houdt van rationele oplossingen, een vaste structuur waarin alles duidelijk afgerond wordt. Zodat de dagelijkse routine weer opgepakt kan worden. Snel de gewone structuur oppakken is de oplossing voor alles en gaat dit niet zo snel bij jou? Er zijn mensen die dit dieper beleven, anders doorheen gaan of er langer over doen. Hun emotionele intelligentie heeft een ander soort brein en de verwerking verloopt heel anders. Zij vluchten niet weg van emoties, maar gaan er helemaal doorheen en dat heeft tijd en ruimte nodig, omdat dit in vele lagen verwerkt dient te worden. Fysiek mag dit doorleeft worden, maar ook energetisch en emotioneel.


Er zijn vele soorten rouw en loslaten

Iemand verliezen gaat het proces van rouwen in. Daarnaast is een scheiding of het afkicken van een verslaving ook een rouwproces. Net zoals een verhuizing en eigenlijk alles wat afscheid inhoudt draagt een bepaalde mate van stress in zich mee. Het loslatingsproces in welke vorm dan ook, geeft stress, waarom is dat? Onze maatschappij ziet verwerking of processen als iets wa je even tussendoor mag doen. het mag de rest van je leven niet verstoren. Vaak bestaan rouwprocessen uit het loslaten van het oude pad. Je gaat dus een stukje nieuw leven in.


Eigenlijk begint loslaten al wanneer je afscheid van de dag neemt en gaat slapen. In ons leven is er veel afscheid en loslaten, kinderen mogen daarom op een goede manier leren om zich te uiten in hun emoties van loslaten. Op die manier kun je grotere stukken van loslaten beter aan, omdat je dit geleerd hebt in het klein. De dood is niet iets negatiefs en hoort bij het leven. Ook al geeft het verdriet.. Gevoelens uiten vormt een belangrijke basis om weer verder te kunnen gaan na een verlies. Geeft jouw omgeving de verkeerde signalen en loop je vast in hun oordeel, verplaats je emoties dan naar een andere groep mensen die hier wel mee om kunnen gaan en die begrip hebben voor jou situatie. Er zijn ook groepen en therapieën, maar als jij goed luistert naar je eigen innerlijke stem, dan kom je er ook. Omdat het een natuurlijk iets is. Zodat het niet een trauma wordt wat weggemoffeld is. Om niet te voelen, vluchten vele in allerlei afleidingen. Het internet biedt een scala van mogelijkheden. Zowel positief als negatief. (Verslaving). ONBEGRIP BIJ HOOGGEVOELIGHEID

Wanneer er reguliere hulpverlening ingeschakeld word, kunnen zij maar een deel begrijpen en bespreken. Conclusie: Het proces is niet helemaal verwerkt. Vaak wordt het natuurlijke verloop tegengewerkt en vele kinderen en volwassenen lopen daarom vast. Ze sluiten dit deel af, om toch maar verder te gaan. Dat wordt immers verwacht of liever geëist! Onze dwingende maatschappij voelt niet zo goed aan hoe het eigenlijk hoort.

Door het taboe om niet over de dood te praten, weten vele niet meer wat wel en niet kan. Daar mag veel verandering in komen, vooral bij kinderen.


TRAUMA

Een trauma is zo neergezet, maar hoe wordt dit opgelost? Kijk naar onze maatschappij, hoeveel volwassen mensen zijn afgesloten geraakt van hun gevoel? Sommige weten dit niet eens, ze zijn eraan gewend geraakt. Wanneer ze dan vastlopen moeten ze in therapie, om met hun gevoel in contact te komen. Alles moet zo nodig in een kader gezet worden. En wat met degene die andere realiteiten ervaren? Wat gebeurt er na de dood? Waar gaan zij heen? Sommige kinderen of volwassenen zien na de dood hun overleden familielid, soms in een droom of anders. Vaak wordt dit afgedaan als vreemd of raar. Het kan heel therapeutisch zijn om juist deze manier van afscheid nemen toe te laten en daarin een mooie manier te vinden, zoals een kleine ceremonie. Uitleg video van Jozef Rulof.


LEVEN NA DE DOOD? "Ik ben een Aqua mens en dus zeer gevoelig, iemand verliezen is een pittig iets. Ik heb mijn dochter verloren, deze ervaring was voor mij erg overweldigend. Toch heb ik dit op mijn eigen manier via mijn gevoel en het innerlijke spirituele pad verwerkt. Op de reguliere aardse manier kan ook, maar ik vind dat er vaak zo zwaar mee om wordt gegaan. Het gaat dan meer om vasthouden van het verleden. Het verdriet wordt verbonden met wat er was en niet hoe het nu is. En niet te vergeten de liefdesband.


Alles houdt op te bestaan zeggen ze en dat is zo. Maar wanneer je gelooft in een leven na de dood, dan kan er een extra afronding gemaakt worden. Je kunt dit een ritueel noemen en dit werkt echt door. Niet dat iemand verliezen makkelijk is, zeker niet. De dood verwerken van een naaste is een zeer heftige ervaring die je leven lang duurt. Op het stoffelijk valk verdwijnt die persoon en dat voel je. Maar ik heb ondervonden dat wanneer je visie ook het hemelse kan omarmen, dit helend werkt. De hemelen van het Licht is heel mooi en licht. Niet zwaar en donker. Mijn gevoel van verlies is soms wel zwaar, gemis in het aardse vlak. Dit verdriet mag je op vele manieren verwerken of liever gezegd doorbreken. In de aardse stoffelijke laag en in de liefdevolle Hemel-laag. Ik heb nog steeds "contact" met mijn dochter. Zo af en toe komt ze "langs" en dan geeft ze mij een kus op de wang".

GENE ZIJDE Wat is leven na de dood en is er leven na de dood? Ik weet het zeker, want ik heb vele ervaringen gehad, nog voordat mijn dochter overleed. Ik bracht en breng vaak mensen die net overleden zijn naar de LICHTPOORT. Zo ook mijn moeder en vader. Ik zie dan waar zij zijn, in de laag van de aarde en deze is wat donkerder dan waar zij naar toe gaan. Vaak is er een mooie trap naarboven en bovenaan deze trap staat er vaak een Engel of een familielid die eerder is overleden. Het Licht is zo mooi daarboven. Wanneer ik iemand begeleid, heb ik vaak een soort gesprek en een uitwisseling. Ook zij, die over zijn, moeten de aarde loslaten. Vaak zijn er nog dingen die niet los gelaten kunnen worden. Langzaam bestijgen we dan de trap en naar maten we verder naar boven gaan verandert de energie. Alles wordt lichter en mooier. De aardse problemen lijken nu veel kleiner en ineens minder zwaar, zodat het loslaten in zijn totaliteit kan gebeuren. Hoe meer er losgelaten kan worden, hoe hoger we de trap bestijgen. Uiteindelijk komen we bij de Poort van Licht. Daar blijf ik staan en zij gaan verder. Is dit zwaar om te doen? Nee, juist niet.

Na deze ervaringen voel ik mij de hele dag licht en liefdevol. Het is voor mij niet zwaar, want het is mooi werk. Vele hoogsensitieve hebben op dit vlak dus ook andere manieren om te rouwen nodig. Sommige websites vindt ik zo deprimerend, zo zwaar. Ik geef graag door dat er ook nog een andere kant is aan afscheid nemen, meer vanuit hoop en licht. Want naast het aardse gemis en zwaarte van verdriet, is er het licht en de liefde van de hemel. Via de liefde kan er veel verwerkt worden. Deze kan het verdriet in je hart verlichten en ondersteunen. Je blijft niet langer bevroren in je verdriet, maar je heb weer moed om door te stappen, want dat is het. Je creëert zo een houvast om verder te gaan.


MOED GEVEN OM VERDER TE GAAN IN JOUW EIGEN REALITEIT, LOS VAN DE ANDER DIE OVERLEDEN IS. LOSLAAT THERAPIE Deze loslaat therapie is voor de nabestaande. Wanneer er nog onopgeloste stukken liggen, kunnen die toch opgelost worden. Het werkt vaak als een zuivering. De opluchting die vrij komt en het verder gaan zonder dat zware schuldige gevoel. Je gaat een "nieuwe relatie" aan met degene die is overleden en met jezelf. Je blijft dus niet steken in het aardse zware verdriet, het gemis, maar lost het op via een andere visie. Daarnaast beleef je dit verdriet nog wel, af en toe, maar dan meer vanuit een liefdevolle herinnering. Het accepteren dat die ander hier niet meer is, maar echt is overgegaan naar een andere realiteit, geeft ruimte. De aardse relatie die je had met deze persoon, mag nu veranderen in een Hemelse liefdesrelatie. Deze werkt wel anders. Dit loslaten werkt echt goed door op de psyche, de geest van de mens. De emotionele energielaag wordt opgeschoond. Je kunt mij altijd benaderen over deze zaken. © Arthura Hector 2012 aangepast op 29 oktober 2021


Comments


 ARCHIEF
bottom of page