Digitale heroïne en CORONA-CRISIS

Gevoelige en kwetsbare Jongeren worden geraakt door COVID-19 CRISIS 

Kunstmatig Bewustzijn

 Zorg om Gevoelige en Kwetsbare Jongeren 

HOOGSENSITIEVE KINDEREN, PUBERS EN VOLWASSENEN

DIGITALE WERELD EN ANGST

Jongeren komen vaker in de problemen dan ooit. In deze tijd van het COVID-19 virus en de beperkte vrijheden, mogen we ons zorgen gaan maken om de komende generatie jongeren. Game en internetverslaving zal in deze tijd alleen maar groter worden, omdat angst ons leven nu overheerst. Onzekerheid voor de toekomst en je niet meer vrij mogen uiten, zullen vele psychische problemen veroorzaken. Dit levert een trauma op. Vooral de jongeren die gevoelig, kwetsbaar of een

PTSS (post traumatische stress stoornis) hebben, worden zwaar geraakt. de gevangenis van de maatregelingen spelen ene grote rol op dit moment en hoe langer het gaat duren, hoe erger het wordt.

 

 Door verveling en onrust zoeken vele een uitlaatklep. De digitale wereld is daar een mooie oplossing voor. Daar is "vrijheid" gegarandeerd. Zoals hierboven in de video zo mooi wordt uitgelegd over de invloed van angst op verslaving. In deze tijd van angst om het virus, worden jongeren vast gezet. De meest kwetsbare groep wordt agressief vanuit machteloosheid, want er is nu helemaal geen uitzicht meer. De ander sluit zich op achter de PC. Weer andere verzinnen feestjes die niet mogen en daar worden ze hard op afgerekend door onze overheid. 

Ze worden enkel maar bestraft en belemmerd, er is geen extra mogelijkheid voor hen georganiseerd. Speciaal voor jongeren...wat is er gedaan voor hen?

 

Hoe langer deze beperkende maatregelingen duren, hoe meer jongeren vast gaan lopen. Zij zoeken nieuwe mogelijkheden, maar worden hierin niet ondersteund door de overheid. De overheid laat de jongeren volledig vallen, wie spreekt voor hen? Wie staat voor hen op en waarom doen ze het niet zelf?

SCHULDGEVOEL

Het schuldgevoel wat vanaf het begin bij de jongere mens wordt neergelegd, is veel te zwaar. Hun vrijheid opgeven om een veilige muur te maken naar de ouderen toe? De rellen die uitgebroken zijn in heel de wereld en ook nu in Nederland, geeft aan dat er iets heel erg fout aan het gaan is. Dit is een signaal en laten we wakker worden en echt iets gaan ondernemen. Ze slaan door en proberen zo hun vrijheid terug te pakken. Niemand lijkt het te snappen! Nou dat is helemaal bizar, waar zijn al die wetenschappers, psychologen en psychiaters? Wat hier gebeurt is logisch, zoals ik al maanden geleden aangaf, daar komen problemen van. Ze gaan het niet langer meer pikken.

 

VOOR DE COVID-19 CRISIS

Game en internet verslaving is nog niet zo bekend en dus nieuw. Dit is een nieuwe en onbekende vorm van verslaving en kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Gevoelige jongeren en mensen, zoals HSP's, kunnen op die manier een afleiding vinden om uit de werkelijke wereld te vluchten. Het kan een tweede werkelijkheid vormen van fantasie die uiteindelijk de fysieke wereld overneemt en

de dood tot gevolg kan hebben. Vanaf de crisis maart 2020 raakt het alle jongeren.

VLUCHTGEDRAG EN DRUK VAN BUITENAF: COVID-19

Verslaving is een vlucht om niet meer te voelen, vele emoties worden zo verdrongen of aan de kant gezet. Dit alles gebeurd om te overleven in deze wereld. Angst speelt een rol en wat er nu wereldwijd gebeurt zijn een extra stimulans om te gaan vluchten in een nep veiligheid, iets waar je wel vrij bent.  

 

SAAIHEID EN VERVELING

Ook saaiheid (bore-out) en verveling slaan toe. Zich niet verbonden voelen met de wereld om je heen, zijn oorzaken waarom het gamen aantrekkelijk wordt. Het zijn deze middelen die de geest en de hersenen de illusie geven van rust, door middel van een beloningssysteem waarbij iemand zich even goed voelt. Teveel druk vanuit je omgeving, school, werk, overheid of wereldwijde crisis kunnen tot een verslaving leiden. Daar komt nu een extra grote druk bovenop. De anderhalve meter maatregeling pakken je spontane menselijkheid af. Het wordt verboden om te gaan doen waar je zin in hebt, lekker naar buiten gaan en met elkaar hangen of uitgaan kunnen niet meer.

Voor iedereen is dit ziekmakend, maar vooral voor de jongeren. Een jonge geest heeft uitdaging nodig en een speelse manier om volwassen te worden. De overheid vraagt hen om dit deel over te slaan en meteen een serieuze volwassenen te worden, dat kan niet.

Wat is de oplossing? Gameverslaving...

 

VERWAARLOZING EN ZOMBIE GEDRAG

Bij een echte verslaving merk je dit:

Slecht eten of bijna niks eten, afvallen in gewicht (of juist aankomen doordat beweging beperkt wordt), amper bewegen dus fysieke klachten, pijnlijke overbelaste rug, niet slapen of juist onregelmatig, agressie, emotioneel uitbarstingen, depressies en uit balans raken: waardoor isolatie ontstaat, jezelf opsluiten in een donkere ruimte, geen zonlicht, geen vitamineopname, geen sociaal leven meer leiden. Je verandert in een zombie, er blijft niets meer over van jouw echte persoonlijkheid. Voor ouders wordt het onmogelijk dit gevecht nog aan te gaan. Zij worden bang van jou, want jouw verslaafde geest manipuleert alles om te kunnen blijven gamen..

 

 HULPVERLENING EN ZORG

De hulpverlening en de zorg staan al onder druk, al jaren. Wat nu dan? Als de golf van jongeren die in een crisis geraken niet opgevangen kunnen worden? Daarnaast denken vele hulpverleners dat gamen een leuk spel is wat gewoon aan banden moet worden gelegd. Er wordt vaak te licht over gedacht en de vraag is of onze maatschappij dit alles wel aankan. Naast alle andere wat in gaat storten.

 

STEL JEZELF DE VRAAG

Hoe ziet jouw digitale toekomst er uit? Ook de makers van de games dragen een verantwoordelijkheid. Scholen dienen zich bewust te worden van de mogelijke gevaren van het vrije gebruik van mobiele telefoons in de klas. Elke ouder mag de verantwoordelijkheid gaan nemen

over dit digitale verslavende middel.

In deze covid-19 crisis lijkt de digitale wereld een uitkomst. De uiting via dit middel doet elke jongere zwijgen. Daarom zijn er geen protestacties vanuit de jongeren, want samen met het schuldgevoel

wat hen wordt aangepraat worden ze lam gelegd...

VERSLAVINGSGEN

Verslaving blijkt ook erfelijk te zijn, je mag extra waakzaam zijn als er in de familie verslaving voorkomt. Je bent dan extra gevoelig om verslaafd of afhankelijk te worden aan middelen.

LOSKOMEN EN AFKICKEN

Voorkomen is beter dan genezen. Het loskomen van deze verslaving is erg moeilijk, omdat de digitale wereld in opmars is, vooral nu tijdens deze crisis. Na het afkicken in een kliniek, is er een lange periode van herstel nodig. Ouders en omgeving mogen voorbereid worden op deze herstelperiode. Terugval komt vaak voor. Hoe ga je ermee om als ouder (omgeving) en als ex-verslaafde. Hoe kom je terug in de echte maatschappij. Hoe ziet deze er dan uit. Wat kan jou hoop en het geloof in een andere toekomst teruggeven.

Ik wens iedereen een gezonde en liefdevolle periode toe, daarom schrijf ik mijn berichten. Om hoop te geven in deze tijden van onrust.

©Arthura Hector

 

 CYBERPESTEN EN STALKING

 Deze manier van pesten en stalken heeft een andere impact dan wanneer dit in de echte wereld gebeurt. Beide zijn traumatiserend. Er is een verschil. Digitaal pesten of digipesten is het pesten op internet of via een mobiele telefoon. Dit gedrag komt zowel tussen kinderen en tieners thuis en op school als tussen volwassenen als collega's op het werk voor.

Online Pesten (Cyberpesten)

Deze manier van pesten bestaat een paar jaar maar is lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’.  Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.

De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. Je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen. Lees ook meer over de rollen bij online pesten (cyberpesten).

Jaarlijks worden meer dan 500.000 jongeren online gepest maar dit overkomt ook zeker volwassenen. Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is pesten via de digitale media. Dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, Instagram, SnapChat, What’s app, Games en chatrooms. Via deze digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden. Zie video: Wat is Digitaal Pesten Digitaal-of cyberpesten is het pesten via de digitale (virtuele wereld) media. Het betreft het opzettelijk zwart maken of afkraken van iemand door middel van vervelende/negatieve comments of juist het groepsgewijs negeren van juist 1 persoon. 

Er zijn ongekend veel mogelijkheden met Online Pesten. Zo zijn er ook veel kinderen die online spellen doen en tijdens het samen spelen met een vriend of vriendin geven ze even hun wachtwoord. De volgende dag blijkt dat alles waar ze hard voor gewerkt en gespaard hebben kwijt is,  het account blijkt te zijn gehackt door dit vriendje. Dit gebeurt ook met online vrienden die worden gemaakt, die zeggen dan bijv: wil jij mijn kampioenspunten hebben want ik speel dit spel niet vaak meer? Vol enthousiasme reageert de ander, ja graag! Dan zegt deze persoon (de zogenaamde vriend) oooh wacht het omzetten van het account lukt niet zoals ik dacht. Ik moet eerst jouw login en wachtwoord intypen voordat het werkt. En ze raden je aan om gelijk offline te gaan om ervan verzekerd te zijn dat als je inlogt je alle kampioensspullen in je account hebt staan. Dit is een leugen! Je account wordt volledig van je afgepakt, de ander heeft jouw wachtwoord veranderd en jij kunt nooit meer op je eigen account inloggen want je weet het wachtwoord niet (die heeft die ander veranderd tezamen met het contactadres).

Het is niet alleen spullen afpakken in games wat er kan gebeuren door het uit handen geven van wachtwoorden. Zodra iemand jouw profiel heeft overgenomen, kan hij/zij alles daarmee doen. Ook jouw vrienden online benaderen en pesten, zij denken dan dat jij dit bent. Zij weten dan niet dat jouw account gehackt is.

 

Wat is cyberpesten (online pesten)    

Online pesten kan voorkomen op alle social media, niet alleen in apps maar ook in games. De gevaren in de meest voorkomende platformen in 2020 zijn: SnapChat, TikTok, What's app, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest en LinkedIn. Dit zijn de gevaren die wij tegen kunnen komen online.

 Cyberstalking

 Cyberstalking is het herhaaldelijk lastigvallen of bedreigen van een individu op het internet of andere elektronische communicatiemiddelen. Cyberstalking is niet hetzelfde als iemand stalken in het dagelijkse leven. Het is wel mogelijk dat de twee soms samen voorkomen in eenzelfde zaak.
Het overkomt je en je wordt angstig, je wil het eerst nog ontkennen. Want je vind dit heel moeilijk, ken je deze persoon? Dan speelt het schuldgevoel een rol, wat heb ik verkeerd gedaan? Is het mijn schuld of niet... Niet iedereen snapt je probleem of waar je inzit.  Je wil deze persoon niet aangeven bij de politie. Het gaat tegen je gevoel in, is het echt wel zo erg? 
Uiteindelijk blijkt je er niet meer tegen te kunnen, het beïnvloed je dagelijks leven, je bent bang en angsten komen naarboven op ongewone momenten. Je kunt ook eerst naar de politie gaan en erover praten wat je kan doen.
Of eerst een melding maken, voordat je overgaat naar aangiften doen.
 
Stalking is iemand opzettelijk en structureel lastigvallen, waardoor die persoon zich in zijn of haar vrijheid en veiligheid voelt aangetast. Ook het opzettelijk en structureel lastigvallen op internet is stalking. Stalking (in de wet ‘belaging’ genoemd) is een misdrijf. Sinds 2000 kent Nederland een speciale anti-stalkingswet. Die is bedoeld om stalkers aan te pakken. Tachtig procent van stalkers zijn mannen die vrouwen belagen, maar gestalkt worden door een vrouw is niet minder ernstig of zorgwekkend. Stalken verstoort het leven van het slachtoffer, soms voor maanden of zelfs jaren. Iedereen heeft het recht om met rust gelaten te worden.

Digitale stalking, ook wel cyberstalking genoemd, kan op veel manieren plaatsvinden. Denk aan een constante stroom berichtjes, dag en nacht worden gebeld, nare roddels die online over je worden verspreid, of via Facebook of op een andere manier wordt constant in de gaten gehouden waar je bent. En soms worden zelfs vrienden of familieleden lastiggevallen. Ook dat is wettelijk gezien een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en kan dus worden aangemerkt als stalking.

 

Slachtoffer van stalking? Dat drukt een stempel op je leven

Stalking is een ernstig misdrijf dat door veel mensen, instanties en zelfs de overheid nog regelmatig wordt onderschat. De constante angst en het gevoel dat je altijd op je hoede moet zijn, drukken een enorme stempel op het leven van slachtoffers.